Купете е-винетка: bgtoll.bg

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

12.07.2024 09:50
Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Стартираните строителни работи се извършват без спиране на движението

Започна изграждането на 2,4 км от път II-86 Средногорци - Рудозем и обходния път на гр. Рудозем /от 133-и до км 135+530/. Второкласното трасе е основна връзка на община Рудозем с областния център Смолян. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти.



Обходният път ще преминава по съществуваща улица в Рудозем и по ново трасе, което ще пресича река Чепинска и след това ще се включва чрез кръстовище с път II-86 Средногорци – Рудозем. Трасето ще има две ленти за движение по 3,75 м и два тротоара по 1,5 м. Ще бъдат изградени 7 подпорни стени и 5 укрепителни стени. Проектът предвижда реконструиране на съществуващото триклонно кръстовище при 132-ри км в кръгово кръстовище, ремонт на моста над р. Арда при 133-ти км, преместване на инженерни мрежи – магистрален водопровод, електропреносни и телекомуникационни кабели и изграждане на нов мост при 134-и км.

Строително-монтажните работи се изпълняват от „ИСА 2000“ ЕООД, избрана след проведена открита процедура по ЗОП. Стойността на договора е 9 274 782 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от „Пътконсулт 2000“ ЕООД. Техният договора е за 89 520 лв. с ДДС.

За цялостното реализиране на проекта за обходен път програмата на АПИ предвижда изграждането на армонасипно съоръжение при 134-ти км на пътя Средногорци – Рудозем, което ще е с дължина около 200 метра. През юли миналата година беше подписан договорът с избрания изпълнител за изготвянето на технически проект и строителството на обекта - „ОРС – ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД. Стойността на договора е 4 990 000 лв. без ДДС.

Стартираните строително-монтажни работи се извършват без спиране на движението в участъка от края на Рудозем в посока ГКПП Рудозем-Ксанти, като поетапно се преминава в една лента. Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание, да следват стриктно поставените пътни знаци и указанията на сигналистите.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg