Купете е-винетка: bgtoll.bg

Зам.-министър Ивайло Стайков: Строим четирилентова пътна връзка между Стара Загора и АМ „Тракия“ от средата на 2024 г.

30.06.2023 17:05
Зам.-министър Ивайло Стайков: Строим четирилентова пътна връзка между Стара Загора и АМ „Тракия“ от средата на 2024 г.

Обезопасяват опасното кръстовище за кв. „Зора“ в града, обсъден бе и ремонтът на третокласния път Мъдрец - Обручище

След средата на 2024 г. ще започне уширението на главен път I-5 от АМ „Тракия“ до входа на Стара Загора. Петкилометровата пътна отсечка, която е основна връзка на града с магистралата, ще се удвои с две нови ленти. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Ивайло Стайков. Днес той посети област Стара Загора във връзка с изпълнението на важни инфраструктурни обекти. Шосето е изключително натоварено, като се ползва и от транзитния трафик, минаващ през Прохода на републиката и Шипка. Разширението се очаква от обществеността повече от десет години.

Зам.-министър Стайков обясни, че към днешна дата е извършено отчуждение на необходимите имоти за изграждане на новите ленти, като промяната е отразена и в кадастралната карта. Предстои до края на лятото да се обяви обществена поръчка за актуализиране на съществуващите проекти, както и допроектиране, съгласно съвременните изисквания. „Физическото изпълнение на проекта ще започне догодина. Ние ще гарантираме открити процедури, прозрачни обществени поръчки, конкурентост и стриктен контрол за качествено изпълнение“, подчерта инж. Стайков. Той увери, че ще се следи и стриктно за спазване на заложените срокове.

Община Стара Загора и Агенция „Пътна инфраструктура“ ще работят съвместно за решаване на проблема с обезопасяването на кръстовището за кв. „Зора“ на главен път   II-66 Стара Загора - Нова Загора, стана ясно след среща на зам.-министър Стайков с кмета на общината Живко Тодоров. Двете институции ще предприемат краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяване на движението в участъка, в който стават катастрофи. До месец ще се проектира, съгласува и изпълни нова временна организация на движение в района. Тя ще включва различни мерки за ограничаване на скоростта и обезопасяване на трафика.

Паралелно с това ще започне работата по изпълнение на проект за ново кръгово кръстовище. Той ще бъде дарен от Индустриална зона „Загоре“ на община Стара Загора и Агенция „Пътна инфраструктура“. Те ще подпишат споразумение, с което ще се регламентират необходимите действия за съвместно изпълнение. „Очакванията са строителството да започне през пролетта на следващата годината“, посочи зам.-министър Стайков.

На среща в Областно пътно управление – Стара Загора с участието на управителя на ВиК инж. Радостин Миланов, директора на Областното пътно управление Стойка Калудова и експерти от АПИ, бе представена информация относно процедурите за основен ремонт на третокласния път III-5504 Мъдрец - Гълъбово. Беше дискутиран проблема с необходимостта от подмяната на водопроводната мрежа в селата Обручище, Медникарово и Искрица, които са в обхвата на шосето. Зам.-министър Стайков разпореди ръководствата на ВиК – Стара Загора и на АПИ да предоставят в кратки срокове доклади и писмено предложение за възможностите за подмяна на мрежите. Той изтъкна, че е задължително основният ремонт на пътя да започне възможно най-скоро.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg