Купете е-винетка: bgtoll.bg

Столична община не подписва споразумение с АПИ за Околовръстния път и може да се наложи въвеждане на винетки за използването му

28.09.2024 12:10
Столична община не подписва споразумение с АПИ за Околовръстния път и може да се наложи въвеждане на винетки за използването му

Пет месеца Столична община не решава проблема с надлеза на бул. „България“

Новото ръководство на Столична община необяснимо бави споразумението с АПИ за съвместно поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината и вече е задлъжняла със стотици хиляди лева. Затова има опасност пътната администрация да бъде принудена да въведе винетки за преминаване по Софийския околовръстен път. В годините назад той се е поддържал въз основа  на споразумителни протоколи, на чиято база се поделят отговорностите по поддържането на трасето, а жителите на София го използват без да е  необходима е-винетка, каквато се изисква за ползването на републиканска пътна мрежа.

Столична община също така вече 5 месеца не решава проблема с укрепването на надлеза при детелината на бул. „България“ и Софийския околовръстен път към кв. „Бояна“ и движението не може да бъде пуснато. Местната власт отказва да подпише споразумение с Агенция “Пътна инфраструктура” за тези дейности, с което да се даде възможност за работа. АПИ не може да предприеме нужните дейности по укрепване на моста, тъй като имотът, в който те трябва да се извършват, е на Столична община.

Според становище на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), изготвено по възлагане от общината, под надлеза може да бъде пуснат трафикът при условие, че мостът е предпазен от удар. АПИ имаше готовност да извърши нужните дейности по съоръжението, според правомощията си, и да пусне движението още на 15 септември, но не бе постигнато единодействие с общината.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg