Купете е-винетка: bgtoll.bg

Столична община е възложител на ремонта на участък от бул. „Европа“, от който се оплаква кмет

02.11.2023 16:42
Столична община е възложител на ремонта на участък от бул. „Европа“, от който се оплаква кмет

Ремонтът на участък от бул. „Европа“ при кръстовището с ул. „Банско шосе“ (път III-802) е изпълнен по възлагане на Столична община през месец юни 2023 г.

Отсечката е един от обектите от републиканската пътна мрежа с обща дължина 54,984 км, които се намират на територията на София. За тях на 5 май 2023 г. е подписан споразумителен протокол между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община за съвместно финансиране на поддържането, включително зимното поддържане на платната за движение. Според него АПИ участва дялово във финансирането с общо 496 891 лв., а общинската администрация организира и финансира дейностите по поддръжката на републиканските пътища в границите на града до пълния им размер.

В чл. 4, ал. 1 на споразумителния протокол изрично е посочено, че организирането, възлагането и контрола на дейностите по поддържането, в т.ч. зимно поддържане на републиканските пътища в границите на града се извършва от Общината.

Текстът на чл. 4, ал. 2 гласи, че дейностите по поддържането трябва да бъдат извършвани така, че да осигурят безопасни условия за движение на моторните превозни средства, равностойни на тези извън чертите на населеното място и нивото на зимно поддържане през есенно-зимния сезон.

Преди дни в медийни публикации и социалните мрежи доскорошния кмет на столичния район Люлин и кандидат за нов мандат инж. Милко Младенов твърди, че в участъка е възникнала неравност след некачествен ремонт, извършен преди два месеца от МРРБ.

На база подписаното споразумение ремонтни дейности по трасето са изпълнени не от Агенция „Пътна инфраструктура“, а от Столична община. Също неин ангажимент е да отстрани възникналата неравност в участъка и да го приведе в състояние, което не застрашава безопасността на участниците в движението по него.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg