Купете е-винетка: bgtoll.bg

При температури над 35 градуса ще се спира движението на тежкотоварните камиони над 20 т по пътни отсечки в областите Търговище, Шумен и Русе

24.07.2023 16:35
При температури над 35 градуса ще се спира движението на тежкотоварните камиони над 20 т по пътни отсечки в областите Търговище, Шумен и Русе

До 31 август т. г., от 13 до 21 часа, при температура на въздуха над 35 градуса ще бъде ограничавано движението на тежкотоварни камиони над 20 т по определени участъци от републиканската пътна мрежа в областите Търговище и Шумен. Временната организация за спиране на движението в следобедните часове, когато температурите са най-високи, е за минимизиране на рисковете от деформации на пътната настилка.

Пътните участъци, в които ще се спира движението, са:
 

 • АМ „Хемус“ от км 310-ти до км 375-ти. Това е отсечката от пътен възел „Буховци“ до пътен възел „Невша“ на територията на област Шумен;
 • път I-2 Шумен – Разград, в участъка от разклона за село Тервел до разклона за Зайчино ореше;
 • път I-4 Велико Търново – Белокопитово, в участъка от Моравица до пътен възел „Белокопитово“;
 • път I-7 Шумен – Ямбол, в участъка от Загориче до билото на Върбишки проход.

На 25 и 26-ти юли т. г., от 13 до 21 часа, при температура над 35 градуса ще се ограничи тежкотоварният трафик над 20 тона в три участъка на територията на област Русе. Това са отсечките от:

 • път I-2 от Русе до Писанец;
 • път I-3 Бяла – Плевен, в участъка от разклона за Полско Косово до Пейчиново;
 • път I-5 от Русе до Полско Косово.

Припомняме, че от 22 юли до 31 юли т. г. е въведено ограничение на движението на тежкотоварни автомобили над 20 тона по някои републикански пътища в област Кърджали. Пътните участъци са:

 • път I-5 Кърджали – Маказа – Граница Гърция /от изхода на Кърджали до пътен надлез „Кирково“/;
 • път II-59 Крумовград – Ивайловград /от изхода на Крумовград до кръстовището за Падало/;
 • път III-507 Кърджали – Мост;
 • път III-508 Кърджали – Джебел – Подкова /от кръстовището с път Кърджали – Маказа до началото на град Джебел/.

Забраната за движение не важи за тежкотоварни автомобили, превозващи бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

По време на ограничението тежкотоварните автомобили над 20 тона ще изчакват извън пътното платно на подходящи места, без да пречат на останалите участници в движението.

Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация.

Директорите на пътни управления следят метеорологичните прогнози и при високи температури, спрямо състоянието на настилките, ще предприемат действия за ограничаване на движението на МПС над 20 тона по определени пътни участъци в конкретната област.

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg