Купете е-винетка: bgtoll.bg

Няма издадена заповед за промяна на временната организация на движение в участъка Мездра - Лютидол

14.06.2024 18:00
Няма издадена заповед за промяна на временната организация на движение в участъка Мездра - Лютидол

Няма издадена заповед за промяна на временната организация на движение в участъка Мездра – Лютидол. Движението за всички видове моторни превозни средства по отсечката Мездра – Лютидол - п. в. „Новачене“ на път I-1 ще бъде ограничено, когато завърши ремонтът на обходните трасета.

Припомняме, че Агенция „Пътна инфраструктура“ с оглед осигуряване на безопасността на живота и здравето на хората, извършва задълбочени анализи на пътната обстановка и комуникация с отговорните институции, преди да бъде въведена временна организация на движението в цялата страна.

По повод възникнало напрежение с жителите на населени места от цитирания ремонтен участък, обръщаме внимание, че по инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше проведена среща в началото на тази седмица, в която взеха участие представители на МРРБ, превозвачите, кметовете на населените места и представители на пътната агенция - инж. Йордан Вълчев, председател на УС на АПИ и инж. Венцислав Атанасов, член на УС на АПИ. Срещата беше за представяне на възможните обходни маршрути, по отношение на отсечката Мездра - Лютидол - п. в. „Новачене“ на път I-1 и за достигане на взаимно съгласие между страните. Участниците в срещата се съгласиха да се провеждат ежемесечни координационни срещи и след анализ на трафика, временната организация на движение да бъде изменяна. Също така за участие в тези срещи ще бъдат поканени и представители на МВР.

В тази връзка отново заявяваме, че все още се извършва анализ на трафика, както и предстоят още допълнителни срещи с представители на Министерство на вътрешните работи за взимане на най-правилното решение за местното население и превозвачите във връзка с временната организация на трасето.

Също така припомняме, че спирането на трафика е необходимо за доизграждането на пътните възли на две нива - „Мездра“, „Дърманци“ и „Ребърково“ и модернизацията на пътя Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км.

Ограничаването на движението в участъка Лютидол – п. в. „Новачене“ /от км 172+640 до км 185+600/ е свързано със строителството на пътен възел „Лютидол“, корекция на Мала река с изместване на речното корито и преминаване от ляво на пътя в дясно, в частично покрит участък под насип. Общата дължина на речната корекция е близо 2 км по протежение на пътя. Необходимо е да се изградят множество съоръжения – надлез, две армостени с обща дължина от 260 м, стоманобетонова подпорна стена - 86 м, частично укрепителна пилотна стена - 140 м, дълбок изкоп - близо 40 м. Ще се направи и стоманобетонова подпорна стена с дължина 256 м и пресичания на стар и нов път и др.

С цел повишаване безопасността на движение и избягване на засилен трафик на всички пътуващи, АПИ винаги и своевременно е информирала широката общественост за предстоящи ремонтни дейности и временни обходни маршрути. Както винаги апелираме шофьорите да спазват стриктно поставената пътна сигнализация и да карат внимателно, спазвайки дистанция. Да се движат със съобразена скорост и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg