Купете е-винетка: bgtoll.bg

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

12.07.2024 16:15
Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход.

В момента на обекта се извършват земни работи, направени са необходимите геодезически замервания, разчистена е крайпътната растителност, уширен е габаритът на пътя, премахнати са бетоновите бордюри и са почистени откосите. Строително-монтажните работи се изпълняват без спиране на движението като автомобилите ще преминават в лентата, в която не се работи. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват пътната сигнализация.

Основният ремонт на участъка Старо Оряхово – Гюльовца включва пълна реконструкция на трасето и ремонт на два моста над реките Двойница (при 13-и км) и Бяла (при 32-и км). Дейностите се изпълняват от „ТРАНССТРОЙ – ВАРНА“ АД, а срокът е 540 календарни дни. Стойността на договора е близо 84 млн. лв. с ДДС и средствата са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Трафик контролс“, с участници: „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД и „КОНТРОЛС“ ООД. Техният договор е за 1,3 млн. лв.

Програма на АПИ предвижда и ремонт на още 31,5 км от третокласния път, с което ще се обнови цялото трасе на път III-906 Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – (път I-9), с обща дължина близо 66 км. За втория участък Гюльовца – Каблешково – кръстовището с път I-9 Варна - Бургас в момента се подготвя строителната документация за стартиране на строителните дейности. Изпълнител на втория участък е ДЗЗД „РАЗВИТИЕ 2018“, с участници: „Инжстройинженеринг“ ЕООД и „Битумина ГмбХ – България“ ЕООД. Стойността на договора е близо 84 млн. лв. Строителният надзор е възложен на „ИЕ Консултанти 2022“ ДЗЗД, в което са: „ИВТ КОНСУЛТ“ ЕООД и „ЕРПОС СПОЛ“ С. Р. О. – Словения. Договорът им е за 946 920 лв. Ремонтните дейности на втория участък ще включват и обновяването на 4 моста - над р. Бяла (при 37-и км), над напоителен канал при 40-и км, над преливника на яз. „Порой“ (42-и км) и над р. Ахелой (при 45-и км).

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg