Купете е-винетка: bgtoll.bg

Министър Шишков: Надявам се в рамките на година и половина АМ „Европа“ да бъде завършена изцяло

12.05.2023 13:24
Министър Шишков: Надявам се в рамките на година и половина АМ „Европа“ да бъде завършена изцяло

„Днес е хубав ден, защото ще можем да направим първата копка на последния участък от автомагистрала „Европа“. Надявам се в рамките на година и половина да бъде завършена изцяло.“ Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на церемония по повод старта на строителството на оставащите за изграждане 16,5 километра от инфраструктурния обект. От днес започва строителството в близо 6-километрова отсечка /от км 39+600 до км 45+300/, за която има завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж от 28.04.2023 г. След теренното обезпечаване на обекта ще продължи работата и по останалите 10,5 км.

На церемонията участваха заместник-министърът на регионалното развитие  благоустройството Николай Шушков, областният управител на Софийска област Радослав Стойчев, инж. Десислава Паунова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, кметовете на населени места и др.

Министърът посочи, че началото на работата по трасето е резултат от положеното огромно усилие за неговата реализация още от встъпването в длъжност на служебния кабинет. За целта в рамките на осем месеца са одобрени подробни устройствени планове в този участък, проведени са отчуждения и е издадено разрешение за строеж. Министърът показа документа и благодари на всички кметове на населени места, през които ще преминава бъдещото трасе, които са помогнали за това да дойде днешния ден. И изрази очакване строителят да работи интензивно и качествено и в рамките на година и половина да има разрешение за ползване на участък.

Пред медии, след церемонията, министър Шишков обясни, че разрешението за строеж е издадено за близо 6 километра от съфинансирания с европейски средства общо 16,5-километров участък, за да може изпълнителят да започне работа. И напомни, че отсечката е част от магистралите, които определи като „заспали“. Регионалният министър изрази своята удовлетвореност от това, че положените усилия са дали резултат и е даден фронт за работа в последната част на АМ „Европа“. „Надявам се да докажем на нашите партньори, че имаме напредък и да получим отсрочка в рамките на следващата година, за да не загубим парите. Ако днешния ден го нямаше, със сигурност щяхме да загубим парите“, каза Иван Шишков. И допълни, че е изключително важно тази магистрала да бъде изцяло готова и да свързва България със Сърбия и Европа.

Регионалният министър информира, че се очаква отчуждаването на необходимите терени за изграждането на останалата част от трасето да приключи до месец и след около месец – месец и половина да има разрешение за строеж и за нея, за може строителят да продължи. „За нас са изключително важни сроковете. Не случайно благодарих на всички, работили активно, защото усилията бяха големи. Този участък, колкото и да е малък – 16,5 км, чисто процедурно го изстрадахме. Работихме много и днес аз лично съм доволен, че правим първа копка. Може до година и половина да имаме още една цяла магистрала“, посочи министър Шишков. И напомни, че освен АМ „Тракия“, няма друга изцяло завършена. „В разговор със строителя той ми каза, че му трябват две лета. Ако бяхме закъснели с още няколко месеца, проблемът със завършената магистрала в рамките на следващата година, щеше да е реален“, каза той.

В отговор на въпрос за „заспалите магистрали“ министърът информира, че до месец август се очаква да завърши първият етап от укрепването на свлачището при тунел „Железница“ на АМ „Струма“, така да бъде пуснато движението в едната посока през съоръжението. „Скоро ще направим първа копка, макар и в много малък участък на магистралата, с който на практика навлизаме с мисълта за дефилето. Казвам така, защото все още не е решено трасето. Там решението предстои. В това отношение магистрала Струма е другата, в която имаме голямата амбиция да я направим така, че да започне строителството, което да бъде завършено в най-кратки срокове и магистрала „Струма“  да бъде завършена в цялост“, каза арх. Шишков.

„Работи се интензивно по отчуждаването на новата магистрала Русе – Велико Търново. Очакваме септември месец в част от участъка Русе – Бяла да имаме извършено отчуждаване и готовност за започване на строителство. Всеки километър е важен и всеки фронт, който можем да дадем напред, както виждате, го даваме“, каза още министърът.

Участъкът от АМ „Европа“ /от км 32+447 до км 48+903/ ще преминава по изцяло ново трасе между Сливница и Софийския околовръстен път и ще се влива в Северната скоростна тангента. Ще бъдат изградени 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела - „Костинброд“ и „Мрамор“.

Изпълнител на строителството е ДЗЗД „Европа-2022“. В него участват: „ГБС Инфраструктурно строителство” АД, „Главболгарстрой интернешънал“ ЕАД и „Обонато Билд“ ЕООД. Стойността на договора е 266 959 487,34 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Европа“, с участници: „Пътинвест-инженеринг“ АД, „Стройнорм“ ЕООД и „Ер Джи Консултинг“ ООД. Техният договор е за 5 599 999,20 лв. с ДДС.

Изграждането на отсечката между Сливница и Софийския околовръстен път е част от проекта „Автомагистрала Европа от км 15+500 до км 48+903“ (BG16M1OP001-2.001-0005), съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. Проектът включва два участъка - от Драгоман до Сливница /от км 15+500 до км 32+447,20/, който е въведен в експлоатация през юни 2021 г., и от Сливница до Софийски околовръстен път /от км 32+447,20 до км 48+903/.

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg