Купете е-винетка: bgtoll.bg

Инж. Ясен Йорданов: Пътната безопасност е национална кауза

19.09.2023 16:20
Инж. Ясен Йорданов: Пътната безопасност е национална кауза

Пътната безопасност е национална кауза и трябва да работим заедно, за да намалим броя на пострадалите и жертвите от пътни инциденти. С тези думи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов се обърна към участниците в годишната конференция „Безопасна пътна инфраструктура“. За девети пореден път повишаването на безопасността на движението обединява представителите на неправителстветия сектор,  науката, бизнеса и държавната  администрация.




Инж. Йорданов посочи, че в момента се изпълнява поредица от  мерки за повишаване на безопасността и превенцията, защото когато е установен проблем, трябва час по-скоро да се приложат навременни решения.  Пример за ефективна мярка, която се реализира в момента  е монтирането на гъвкави ограничители, с които да се ограничи неправилното изпреварване в участъци от първокласния път I-5 Русе - Велико Търново и на Прохода на Републиката – път II-55. Определени са 25 отсечки, с обща дължина близо 37 км. С поставянето на стълбчета се осигурява физическото разделяне на посоките на движение и се ограничава възможността за неправилно изпреварване в участъците със слаба видимост. Аналогична мярка е приложена и в отсечката от път I-1 през Кресненското дефиле и резултатите са налице - от юни м. г. до момента в 16-километровия участък през дефилето няма нито един пътен инцидент.

На пътя Русе – Велико Търново гъвкави ограничители ще има на 14 участъка с обща дължина 19,5 км. От тях в област Русе са 4 участъка между Русе и Бяла, а в област Велико Търново са определени 10 отсечки между Полски Тръмбеш и Велико Търново. На пътя през Прохода на Републиката разделителните стълбчета ще има на 11 участъка с обща дължина 17,14 км. В област Велико Търново отсечките са 8 на брой между Дебелец и с. Лагерите. В Стара Загора отсечките са 3 и са между с. Лагерите и Гурково.

В участъците с ограничители се полага непрекъсната пътна маркировка с червена боя и плътни бели линии от двете страни с цел повишаване на вниманието на водачите. Целта ни е републиканската пътна мрежа да бъде по-безопасна за гражданите, каза председателят на УС на АПИ  инж. Йорданов.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg