Купете е-винетка: bgtoll.bg

Деца от Монтана чрез игри се запознаха с мерките за безопасност на движението по пътищата

21.11.2023 17:00
Деца от Монтана чрез игри се запознаха с мерките за безопасност на движението по пътищата

Образователната инициатива е част от Програма Интеррег V-А Румъния - България 2014-2020

 

Експерти от Агенция „Пътна инфраструктура“ посетиха четири детски градини, две начални училища и областния център по туризъм в Монтана, за да запознаят деца и възрастни с мерките за безопасност на движението. Инициативата е част от мерките за безопасност заложени в завършилия през 2022 г. проект ROBG „Основен ремонт на път II-81 Костинброд - Берковица - Монтана от км 86+289 до км 101+199.48, област Монтана“. Той е изпълнен по Програма Интеррег V-А Румъния - България 2014-2020 и основно ремонтирани са близо 15 км от второкласния път  в участъка между Монтана и Берковица. С успешното реализиране на проекта е повишена пътната безопасност и е осигурена оптимална скорост на движение.

Целта на образователната кампания за деца е да се повишат знанията им за безопасността на движението чрез ролеви игри и различни ситуации, в които те могат да попаднат на пътя, да се насърчава толерантността и уважението към отделните участници в движението. Предоставени са над 200 образователни игри, над 100 тениски и шапки и над 100 образователни листовки.

Кампанията за възрастни се фокусира върху безопасното шофиране, съобразяване на скоростта с пътните условия, намаляване на рисковете, поведението и правилата за движение за пешеходци и велосипедисти. В областния център по туризъм в Монтана АПИ е предоставила за разпространение информационни брошури, светлоотразителни защитни гривни, предпазни рефлектори със светлина, цифрови уреди за налягане в гумите и дълбочина на протектора, рефлектори за колела за велосипеди, USB памети и др.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg