Купете е-винетка: bgtoll.bg

Арх. Иван Шишков: Благодарение на съвместните усилия на държавните институции и строителя пуснахме 6,4 км от автомагистрала „Европа“

13.04.2023 16:50
Арх. Иван Шишков: Благодарение на съвместните усилия на държавните институции и строителя пуснахме 6,4 км от автомагистрала „Европа“

Днес имаме удоволствие да пуснем в движение 6,4 км от автомагистрала „Европа“, а именно участъкът от Драгоман до ГКПП "Калотина". Това стана възможно благодарение на съвместните усилия на всички институции в държавата и строителя. Направихме възможното да изпълним обещанието си да пуснем отсечката преди празниците, за да облекчим движението“. Това каза на церемонията по откриването на трасето министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Участие в събитието взеха министър-председателят Гълъб Донев, посланикът на Република Сърбия у нас д-р Желко Йович, представителят на строителя „Стpaбaг“ и ръководител на проекта Светислав Баич, както и инж. Венцислав Ангелов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.


В изказването си арх. Шишков посочи, че в последните месеци служебният кабинет е работил активно по стратегията си за развитие на инфраструктурните обекти. Той припомни, че за последния участък от автомагистрала „Европа“ – от Сливница до Северната скоростна тангента на София, служебният кабинет одобри подробният устройствен план и в момента завършват процедури по отчуждаване на земите. „До 20-25 дни ще започне строителството и в него“, съобщи регионалният министър. Очаква се цялата магистрала от София до ГКПП „Калотина“ да бъде завършена до края на следващата година и така да не бъдат загубени европейските средства за строителството й.
Арх. Шишков връчи на премиера Разрешението за ползване на новооткрития участък и го увери, че той е проверен и изпълнен както изисква законът.
Министър-председателят Гълъб Донев акцентира върху усилията на служебното правителство да бъде наваксано изгубеното време по изграждането на участъка от тази ключова артерия, която свързва не само България със Сърбия, но също така представлява най-прекият път от Азия за Централна и Западна Европа. По думите на премиера Донев до края на месец май ще бъде изпълнен целият участък от ГКПП "Калотина" до Драгоман, а цялата магистрала „Европа“ може да бъде завършена до края на следващата година. „Така ние не само спасяваме европейското финансиране, но и държим ясна сметка за изразходваните национални ресурси, които се влагат в изграждането на този път“, отбеляза министър-председателят. Донев посочи, че служебният кабинет продължава да работи с необходимите темпове и професионализъм, така че не само магистрала „Европа“ да влезе в експлоатация съгласно закона, но и всички пътища в България да бъдат строени и въвеждани в експлоатация така, както повелява законът.
В обръщението си към присъстващите посланик Йович заяви, че днес се открива един малък, но важен участък на автомагистрала „Европа“. „Тази магистрала свързва Република България и Република Сърбия, но се надявам, че и допълнително ще свърже сръбския и българския народ, ще засили връзките между обикновените хора, включително и между сръбските граждани от български произход и България. Надявам се от днес тази автомагистрала да помогне да укрепим и още повече да поработим върху нашите двустранни отношения във всички сфери“, каза посланик Йович.
Гости на събитието бяха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, Андрей Иванов – кмет на Драгоман и инж. Десислава Паунова, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Път І-8 е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП „Калотина“ – София осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”.
С изграждането на отсечката ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят удобни и безопасни условия за движение.
Изпълнител на проекта е Обединение „СТРАБАГ БПА“ ДЗЗД, в което са „Щрабаг“ ЕАД, „Страбаг Сп. з.о.о., Полша“ и „Битумина ГмбХ-България“ ЕООД, а стойността на договора е 164 990 259,94 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „НАДЗОР КАЛОТИНА – СОП“, с участници „Трансконсулт-БГ“ ООД и „Пътинвест-инженеринг“ АД. Техният договор е на стойност 3 708 600 лв. с ДДС. Проектът „Модернизация на път I-8 „Калотина – Софийски околовръстен път“ от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка“ се съфинансира от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg