Купете е-винетка: bgtoll.bg

Министър Павлова: Няма критични ситуации и бедстващи хора от нощта, пътната мрежа е обработена и проходима при зимни условия

06.01.2017 10:05
Министър Павлова: Няма критични ситуации и бедстващи хора от нощта, пътната мрежа е обработена и проходима при зимни условия

Затворени са пътища в Северна България, остават забраните за движение на тирове

Обстановката остава сложна след повече от 20 часа непрекъснат снеговалеж, но няма критични ситуации и бедстващи хора. Пътната мрежа се обработва и е проходима при зимни условия. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг в АПИ тази сутрин.

 

Най-сериозна е пътната обстановка в Североизточна България, където са затворени пътища в областите - Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Русе, Шумен и Варна. Причините, освен снеговалежа, са и силния вятър, ниските температури и нулевата видимост по всички пътища на тези области.

Магистралите са проходими, с изключение на участъка от АМ „Тракия“ от Карнобат до Бургас и първокласния път от Петолъчката до Бургас заради обилен снеговалеж. Обходният маршрут за този участък е един - от Зимница през Елхово. Остава към момента затворена и отсечка от АМ „Хемус“ от Шумен до Варна, както и пътя Варна-Добрич – докато намалее вятъра и спре снеговалежът.

Останалите магистрали – „Тракия“ от София до Карнобат, „Хемус“, „Люлин“ и „Струма“ са отворени, въпреки намалената проходимост и видимост. От проходите затворен е „Петрохан“ заради паднали лавини. Отворени са Ришки, проходите на Републиката, Шипка. Отворен е пътя за Банско през „Предала“ и за Пампорово през „Превала“.

Тежкотоварното движение е спряно на територията на цялата страна, то ще бъде пуснато днес по обед поетапно само от София към Кулата. Забраната за движение на тирове остава за областите: Русе, Добрич, Варна, Силистра и Разград.

Министър Павлова призова шофьорите да тръгват на път подготвени със зимни гуми и с вериги заради очакваното падане на температурите, да карат със скорост до 40 км в час и да спазват инструкциите. Тя благодари на шофьорите за това, че през нощта не е имало нарушение на забраните. Резултатът е, че не е имало бедстващи хора и сериозни инциденти, които да затрудняват работата на снегопочистващата техника и на екипите на полицията. Регионалният министър даде и два примера от нощта на ентусиасти, които превозват лодката от Гърция и за шофьори, които карат между снегорините. Тя призова гражданите, ако могат да изчакат още два дни преди да предприемат подобни превози.

Министър Павлова категорично отхвърли като „неверни“ информациите, че АПИ и поддържащите фирми пестят от материали и химикали и няма достатъчно такива. Интрига няма, имаме налични материали, използваме ги навсякъде, където и когато е необходимо, увери тя. Държавната фирма „Автомагистрали“ има над 50 тона калциев дихлорид, с които се обработва при минус 20 градуса. За всички останали пътища и до минус 8 градуса се използва сол, а третокласните пътища се опесъчават, обясни тя.

От снощи в АПИ работят съвместни екипи на агенцията и на „Пътна полиция“ и при всяко решение за затваряне на пътен участък, той се сигнализира и там се изпращат екипи на полицията. Резултатът е, че няма бедстващи хора, закъсали автомобили и тежки инциденти, потвърди началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски.

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg