Купете е-винетка: bgtoll.bg

Лазар Лазаров: АМ „Хемус“, АМ „Струма“ и обхода на Габрово са предизвикателствата пред АПИ за 2017 г.

20.09.2016 15:45
Лазар Лазаров: АМ „Хемус“, АМ „Струма“ и обхода на Габрово са предизвикателствата пред АПИ за 2017 г.

Изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Струма“ и довършването на обхода на Габрово са най-големите предизвикателства пред пътната агенция през следващата година. Това каза инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ по време на дискусионен форум на тема „Строителството през 2017 г. – перспективи и предизвикателства“.

Той уточни, че сред приоритетите на Агенцията са и участъци от трасето София - Калотина, направленията Видин – Ботевград и Русе - Бяла, които могат да бъдат реализирани при финансиране.

В момента са пуснати две процедури за избор на изпълнител на участъци от АМ „Хемус“. Предстои да бъдат изградени 26 км. Това са участъкът от Ябланица до Боаза с дължина около 10 км. Вторият участък е 16 км и е на територията на област Шумен, уточни инж. Лазар Лазаров.

Той припомни, че за участъците след Боаза до пътя Плевен - Ловеч в момента текат процедури за избор на проектант, който да направи технически проект на оптималните трасета, за да може да се актуализират проектите, които бяха пуснати преди 2 години от НКСИП. Целта е по-евтин вариант за преминаване през този тежък терен, обясни инж. Лазаров.

Ще се разчита основно на национално финансиране за строителството на АМ „Хемус“. Нашите надежди са основно в събираемостта на пътните такси, вследствие на бъдещата тол система, ако това стане, цялата АМ „Хемус“ може да бъде готова в средата на 20-те години – каза инж. Лазаров.

Пред форума на строителите той представи и последния вариант на трасето на участъка на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле като подчерта, че забавянето на строителството на този участък е „най-лошият възможен вариант и за хората и за природата“. Инж. Лазаров увери, че ще бъдат преприети всички необходими мерки за опазване на природата. Той е оптимист, че през 2017 г. ще започне изпълнението този проект и че той ще е готов до края на 2020 г.

По отношение на обхода на Габрово инж. Лазаров каза, че в момента, въпреки големите трудности  и забавяне заради жалби, този обект ще стартира и да бъде пуснат изцяло в експлоатация през 2017 г.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg