Купете е-винетка: bgtoll.bg

Цялостният ремонт на участъка от път ІІ-81 през Лом е заложен в програмата на АПИ за 2017 г.

06.09.2016 14:05
Цялостният ремонт на участъка от път ІІ-81 през Лом е заложен в програмата на АПИ за 2017 г.

Цялостният ремонт на участъка от път ІІ-81 през град Лом е заложен в програмата на Агенция „Пътна инфраструктура” за 2017 г.

Отсечката от км 144+205 до км 146+643, която минава през града, е с паважна настилка с много слягания и пропадания. Въпреки многократните изкърпвания с асфалт, тя бързо се компрометира от недоброто отводняване и от натоварения трафик.

 

Успоредно на пътя има отводнителен канал, който е по цялата дължина на участъка, отдясно при спускането и по километража. Същият отвежда високи подпочвени и фекални води, но от години е запушен, което води до преовлажняване на основата на пътя и пропадане на настилката.

Освен това пътят е с голям надлъжен наклон с много завои. В началото на участъка има поставен знак за неравности с действие 3000 м., както и поставени знаци за ограничение на скоростта на 40 км, които често не се спазват. Тежкотоварният трафик, който минава през града заради ремонтите на други републикански пътища в района, допълнително причинява разрушения на пътното платно.

По тези причини е необходимо е да бъде извършен цялостен ремонт на участъка. В момента обаче такъв не може да бъде направен по две причини: - нужни са сериозни инвестиции, с които средства АПИ не разполага към момента – участъкът през града не може да бъде затворен заради извършвания в момента ремонт на път I-1 от Видин до Димово, както и заради планираните предстоящи ремонтните дейности на път III-112 на територията на област Видин.

През пролетта на 2016 г. по републиканската пътна мрежа в гр. Лом са направени машинни кръпки, което значително подобри състоянието на пътната настилка, запълнени са включително и най-големите пропадания, но, за съжаление, стичащата се вода и тежкото движение доведоха до ново разрушаване на пътната настилка.

През 2007-2009 г. е направена рехабилитация на път ІІ-81 от Монтана до Лом, но тогава участъкът от км 143+518 до км 146+643 е изключен от проекта за възстановяване на пътя от ръководство на АПИ тогава.

До края на 2013 г., пътят е поддържан от община Лом, съгласно действащите нормативи, тъй като участъкът попада в границите на урбанизираната територия. По тази причина и за движение по него не се изисква винетен стикер. 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg