Купете е-винетка: bgtoll.bg

Инж. Лазаров: Пътят през Димово ще бъде ремонтиран до края на месец май

17.04.2016 11:15
Инж. Лазаров: Пътят през Димово ще бъде ремонтиран до края на месец май

До края на месец май ще бъде ремонтиран участъкът от път I-1 през Димово, за който правителството осигури 8 млн. лв. Те ще бъдат инвестирани в обновяването на 22 км от път I-1 /Е-79/ Димово - Медовница - Ружинци, каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Още 4,2 млн. лв ще бъдат вложени в обновяването на близо 10 км от третокласния път III-112  Монтана - Тополовец.

 

Отсечките  са в списъка с проекти, за които на заседанието на Министерския съвет тази седмица бяха осигурени 119 млн. лв. за финансиране на дейности по превантивно поддържане на пътната мрежа в Северна България, за ремонтно-възстановителни дейности и за доизграждане на пътни инфраструктурни проекти в страната.

Председателят на УС на АПИ посочи, че изкърпването на участъка от път I-1 от Видин към Димово е започнало, но е спряно до табелата на град Димово, тъй като общината все още не е завършила ангажиментите си по изпълнявания от нея от 2012 г. проект за воден цикъл на града. В 700 м от участъка все още не е изградена ВиК мрежата и няма как сега да асфалтираме, а след това да се разкопава за водопровод. Председателят на общинския съвет на Димово г-н Тодоров през седмицата имаше срещи с ръководството на АПИ и е наясно какво трябва да направят, посочи инж. Лазаров.

На отсечката между Димово и Ружинци е предвидено полагането на нови асфалтови пластове, маркировка, ограничителни системи, пътни знаци и т. н. Ще бъде ремонтирана главната улица „Георги Димитров“ в гр. Димово, която съвпада с трасето на път I-1.

През март и април т. г. за повишаване безопасността на движение и изкърпване на участъка от км 4+600 до км 67+200 на път I-1 /Е 79/ Видин – Монтана са осигурени над 530 хил. лв. Средствата са от програмата за текущ ремонт на Агенция „Пътна инфраструктура“. От тях над 295 хил. лв. са вложени в отсечката Димово – Ружинци. До края на април т. г. в участъка от 39-ти до 42-ти километър от път I-1 в района на гр. Димово са предвидени ремонтни работи на над 3 000 кв. м от пътното платно.

Инж. Лазаров посочи, че се работи  по подготовката за изграждането на обходния път на Димово, който ще бъде с магистрален габарит, като част от направлението Видин - Монтана. Строителството на магистралата от Видин ще започне от Димово. На финалната фаза сме в проектирането на магистралата в този участък, каза инж. Лазаров и припомни, че проект за обход с двулентов обходен път на Димово има още от 1968 г., но до този момент не е реализиран. Нереалистично е на Димово да се правят два обхода по стар и нов проект, които се дублират, категоричен е председателят на УС на АПИ.

 

галерия:

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg