Купете е-винетка: bgtoll.bg

От 10 май започват ремонти на ключови пътни направления от републиканските пътища

14.04.2016 18:51
От 10 май започват ремонти на ключови пътни направления от републиканските пътища

От 10 май – веднага след приключване на пътуванията около почивните дни за Великден и Гергьовден започват ремонти на ключови пътни направления от републиканските пътища. Програмата за ремонт на пътната мрежа бе представена пред медиите от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

 

Още в края на март и началото на април, веднаго щом имаше благоприятни метеорологични условия започна изкърпването на главните направления, почистване на тунелите на АМ „Хемус“ и на „Траянови врата“ на АМ „Тракия“. Първо ще се изкърпят автомагистралите, първокласните пътища, както и най-натоварените участъци от второкласната пътна мрежа. Третокласните пътища са планирани в периода май – юли. Целта е ремонтните дейности да приключат преди началото на активния летен сезон. Предвидено е изкърпване на настилката, отводнителни дейности, почистване на канавки и водостоци, косене и други дейности, свързани с безопасността на движението. Близо 5 млн. лв. са осигурени за текущи ремонти на асфалтовите настилки през април на пътища I, II и III клас. Имаме детайлен план по области на кой път, от километър до километър какви текущи ремонти ще се извършват, подчерта инж. Лазаров.

На интернет страницата - www.api.bg, в секция „Поддържане на пътната мрежа“ са публикувани карти с предвидените текущи ремонти по области през април.

С осигурените с постановление на правителството тази седмица над 119,1 млн. лв. ще бъде извършен превантивен ремонт на пътища в Северна България, ще се предприемат ремонтно-възстановителни дейности и доизграждане на пътни проекти. Ще бъдат ремонтирани направления с голямо стопанско значение и интензивност на движението, подчерта министър Лиляна Павлова.

Ремонтите по републиканската мрежа в Северна България в областите Велико Търново, Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен са на стойност 68 800 000 лв. С тях ще бъдат обновени 198 км.

Предвиден е ремонтът на:

• 22 км от път I-1 Димово – Медовница в област Видин;

• 10 км от III-112 Монтана – Тополовец в област Видин, както и още 10 км от път III-102 Бели мел – Монтана в област Монтана;

• 10 км от път III-101 Враца – Криводол в област Враца;

• 15 км от път II-51 Бяла – Копривец в област Русе;

• 6 км от път III-403 Сухиндол – Павликени в област Велико Търново;

• 13 км от път III-204 Разград – Благоево в област Разград и т. н.

Осигуряването на средства за подобряване състоянието на пътната мрежа в Северна България е част от ангажимента на правителството за привличането на повече инвестиции в тази част от страната и за социално-икономическото й развитие.

След 10 май стартират ремонтите на тунелите „Витиня” и „Ечемишка” и виадукт „Елешница” на автомагистрала „Хемус”. За участъци и съоръжения от АМ „Хемус“ и АМ „Тракия“, които не са обновявани с десетилетия са предвидени близо 31,5 млн. лв. Ще се ремонтира дясната тунелна тръба на „Витиня“ – осветителна и вентилационна инсталация, пожароизвестяване, ремонт на настилката и др. – 11 066 000 лв.; за дясната тунелна тръба на „Ечемишка“ са предвидени 5 329 900 лв.; на дясното платно в посока Варна на виадукт „Елешница” ще бъде извършен ремонт на връхната конструция и долното строене на съоръжението - 11 570 000 лв.; за участък от близо 8 км /в областите София и Пазарджик/ от км 53 до км 61 - 1 300 000 лв., за съоръжението при 136-ти км на АМ „Тракия“ в област Пловдив - 2 160 000 лв.

Част от средствата, предоставени от Министерския съвет, ще бъдат използвани за доизграждането на надлез над жп линията София – Бургас на път II-18 при Казичене – дясното платно в участъка от Северната скороста тангента до АМ „Тракия“. Това е важна пътна връзка провеждаща тежкотоварния трафик от ГКПП „Калотина“ към Капитан Андреево и към пристанище Бургас. В момента част от надлеза, в посока на движение от тангентата към АМ „Тракия“, не е изграден и движението се извършва двупосочно в изграденото ляво платно. С построяването на второто платно от жп надлеза ще се повиши безопасността на движението и ще се хомогенизира цялата отсечка от пътен възел „Сливница“ до АМ „Тракия“.

С осигурени от правителството 5 млн. лв. утре започва ремонтът на Аспаруховия мост. С предоставените средства ще бъде изпълнен етап I, който включва ремонт на мост 1, мост 2, мост 3 от общо 11 съоръжения от Аспаруховия мост. Предвидена е подмяна на хидроизолация, асфалтови работи, ремонт на тротоарни конзоли, саниране на греди, ограничителни системи, знаци, маркировка и др.

Със средства от бюджета на АПИ ще се извърши превантивен ремонт на 3 съоръжения на АМ „Хемус“ - при км 394+340, км 422+020 и км 422+250, които са на територията на област Варна. Планираните за тях средства са 1 300 000 лв. Предвидено е ремонтите да завършат до началото на активния туристически сезон.

Ще се ремонтират и 26,7 км третокласни пътни участъци в областите Добрич, Кърджали, Перник и София на обща стойност 6 270 891 лв. Ремонтите на тях се очаква да приключат до юли.

За зимното поддържане на републиканските пътища от ноември м. г. до края на зимата, според проверените до момента сертификати, са осигурени близо 55 млн. лв. Около 825 хил. лв. е размерът на санкциите за фирмите, които не са изпълнили възложените дейности с необходимото по договор качество. Глоби са наложени на пътноподдържащите дружества, отговорни за пътищата в 10 области. Това са: Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София и Търговище.

карти:http://www.api.bg/index.php/bg/poddrzhane-na-ptnata-mrezha/tekush-remont-i-poddrzhane-na-rpm-prez-mesec-april-2016/

презентация:http://www.api.bg/index.php/bg/prescentar/prezentacii

галерия:http://www.api.bg/index.php/bg/prescentar/galeriya

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg