Купете е-винетка: bgtoll.bg

В присъствието на министрите Лиляна Павлова и Петър Москов бяха подписани договори за 12.3 млн. лв. по линия на Фонд „Солидарност“ за възстановяване на щети от бедствия в страната

21.01.2016 14:45
В присъствието на министрите Лиляна Павлова и Петър Москов бяха подписани договори за 12.3 млн. лв. по линия на Фонд „Солидарност“ за възстановяване на щети от бедствия в страната

В присъствието на министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на здравеопазването д-р Петър Москов в МРРБ бяха подписани 17 договора за дейности за възстановяване на инфраструктура, засегната от бедствията в страната през периода 30 януари – 4 февруари 2015  г., със средства от Фонд „Солидарност“ на стойност над 12.3 млн. лв.

 

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова подписа договорите с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров за неотложни аварийно-възстановителни дейности на републиканската пътна мрежа в редица области на страната, със зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков – за ремонт на болницата в Силистра, и с представители на 15 общини – Бургас, Доспат, Долни Чифлик, Благоевград, Тополовград, Крумовград, Симитли, Златоград, Оряхово, Кирково, Смолян, Ардино, Девин, Сливен и Дългопол за аварийно възстановяване на инфраструктурни обекти, укрепителни дейности.

Министър Лиляна Павлова коментира, че с днешните договори усвояваме 12.3 млн. лв. от Фонд „Солидарност“, с които финансираме проекти, свързани с преодоляване на щетите от бедствието от началото на миналата година. Близо 8 млн. лв. от тях са средства, които се възстановяват на общините за изпълнените аварийни мерки и действия за укрепване и почистване на речни корита, укрепителни съоръжения и др., извършени непосредствено след бедствието.

Министърът напомни, че по линия на Фонд „Солидарност“ България е кандидатствала с общо 3 заявления в периода от 2014 г. до момента. Първото от тях беше заявлението за последствията от бедствието, което ни сполетя през месец юни 2014 г. Второто е от същата година за бедствието в Мизия, а третото заявление е за покриване на щетите от м. г. „Общото финансиране, което държавата ни получи по линия на Фонд „Солидарност“ до момента е около 36 млн. лв.“, обобщи регионалният министър. „Това са допълващи средства към ресурса, който отделя Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, които се отпускат всяка година“, каза още тя. Тези проекти са важни и поради причината, че ни очаква сериозно снеготопене през пролетта и повишаване нивото на реките, заради което има нужда от почистване на руслата. Очакваме, за съжаление, и компрометиране в регионите със свлачищни проблеми. Затова мерките, които финансираме, е важно да бъдат осъществени максимално бързо, за да възпрепятстваме бъдещите проблеми”, допълни Лиляна Павлова.

Министърът на здравеопазването Петър Москов посочи, че отпуснатата помощ е пример за солидарност. „Няма значение дали е европейска или човешка. Солидарността е важна и не само от мащаба, а от навременността, и в това, че покрива конкретна нужда и проблем“, посочи здравният министър. Той обясни, че проектът на здравното министерство е за извършени ремонтно-възстановителни дейности на „МБАЛ-Силистра АД”. До сега болницата, която е строена в средата на миналия век, се е наводнявала при всеки по-сериозен валеж или снеготопене заради старата и амортизирана канализация. С парите по проекта ще се оправят щетите, които има от предишни бедствия и ще се предотвратят нови такива, обясни доктор Москов. „Това е конкретната помощ за хората от Силистра, които вече няма да се притесняват, а персоналът няма да се страхува от дъждовете. Това се нарича солидарност, благодаря на МРРБ за екипната работа. Това са добри неща, които няма кой да отрече“, каза още здравният министър.

Крайният срок за изпълнение на проектите по третото заявление е 1 юни 2017 г.

По първото заявление са сключени 21 договора за над 20,3 млн. лв. Договорени са 99% от средствата като над 50% от тях са насочени към община Варна. Към момента всички проекти са в процес на изпълнение, като приключват процедурите за избор на изпълнител. Крайният срок за реализацията им е 8 октомври 2016 г.

По второто заявление за бедствията засегнали общините от област Враца (основно община Мизия) са одобрени четири проекта, по които е предоставен пълният размер на одобрените средства – близо 3,8 млн. лв. Договорите по това заявление също са в процес на изпълнение, като в момента се провеждат процедурите за избор на изпълнител. Срокът за завършване на проектите е 24 февруари 2017 година.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg