Купете е-винетка: bgtoll.bg

Завърши ремонтът на виадукт „Елешница“ на АМ „Хемус“

17.12.2015 17:15
Завърши ремонтът на виадукт „Елешница“ на АМ „Хемус“

Завърши ремонтът на лявото платно - в посока София, на виадукт „Елешница“ при км 15+160 на АМ „Хемус“. Движението по съоръжението се извършва вече еднопосочно и при предстоящите Коледни и Новогодишни празници пътуващите от и към Северна и Централна България ще преминават без затруднения по този участък от автомагистралата.

 

Виадуктът е с дължина 646 м и от въвеждането му в експлоатация през 1980 г. досега не са извършвани никакви ремонтни дейности по носещата конструкция на съоръжението.

Ремонтът започна в края на април поради дълбоки дупки във връхната конструкция на съоръжението и опасността от пътнотранспортни произшествия. По време на строителните дейности движението се извършваше двупосочно в дясното платно в посока Варна.

През септември и октомври т. г. бяха извършени 3 сложни операции за подмяна на главните греди на „Елешница“, което наложи спиране на движението в този участък от АМ „Хемус“. Поради влошеното експлоатационно състояние, установено след започване на ремонта, се наложи да бъдат демонтирани 3 стоманобетонни греди, всяка с тегло от 110 тона. Демонтажът на старите греди и монтажът на новите беше извършен с два крана с товароподемност 250 тона, които трябваше в пълен синхрон да спуснат и да издигнат краищата на гредите.

На виадукта са изпълнени ремонтно-възстановителни дейности по лявото платно в посока София и долното строене на виадукта. Извършен е ремонт на главните греди и плочата между тях. Ремонтирани са тротоарните конзоли, дилатационните фуги и отводнителите. Възстановени са бетоновите повърхности на стълбовете на съоръжението. Пътното платно е изцяло ремонтирано, премахнати са амортизираните съществуващи настилки, хидроизолация, стоманени предпазни огради и парапети. Положена е нова хидроизолация и два пласта плътен асфалтобетон. Съоръжението е с нова вертикална сигнализация и нова хоризонтална маркировка.

Изпълнител на превантивния ремонт на съоръжението е „Автомагистрали“ ЕАД, по договора за текущ ремонт и поддържане на АМ „Хемус“ в областите София и Ловеч.

Със завършването на ремонтно-възстановителните работи на виадукт „Елешница“ на АМ „Хемус“ приключват по-мащабните ремонтни дейности на автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ за тази година.

 

Снимка на ремонтираното ляво платно на виадукт "Елешница"

 

 

 

 

 

Снимка от демонтаж на главна греда на съоръжението

 

 

 

 

 

Снимки на виадукт "Елешница" преди ремонта на лявото платно

 

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg