Купете е-винетка: bgtoll.bg

Министър Павлова: Усилията за довършване на обхода на Габрово и изграждане на тунел под връх Шипка продължават

21.12.2015 15:00
Министър Павлова: Усилията за довършване на обхода на Габрово и изграждане на тунел под връх Шипка продължават

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров инспектираха строителните дейности на обхода на Габрово.

Не сме се отказали и усилията ни за довършване на обхода на Габрово и изграждане на тунел под връх Шипка продължават, каза министър Павлова.

 

Не съм доволна от това, което видях на обекта. Искаше ми се да са по-напреднали, въпреки че има сериозни аргументи за причините за забавянето като недовършени отчуждителни процедури и обжалване в съда за голяма част от проекта, подчерта тя. Програмният период изтече, обжалванията не приключиха и затова няма да имаме изцяло европейско финансиране за довършването на обхода, съобщи Павлова и допълни, че има ангажимент за финализирането на проекта със средства от бюджета. След приключване на обжалването усилията ще бъдат в активния строителен сезон изпълнителят да навакса максимално изоставането, допълни тя.

На обхода се изгражда сложен виадукт, който се строи по специфичен начин, тъй като е с отвори на моста от над 160 м за всеки. Днес видяхме дейностите, които се извършват по останалите две големи съоръжения – две мостови на трасето и малкия тунел. Това ще е генерална репетиция за големия тунел като част от инвестицията, каза министърът. Предстои да обсъдим готовия идеен проект за тунела под Шипка с всички заинтересовани по отношение на начина на изграждане и подстъпите към него. Ще разчитаме на по-голямо сътрудничество, подчерта тя.

Усилията на всички продължават и съм убедена, че следващата година не само ще завършим успешно обхода, но ще извървим първите стъпки за самия тунел. Това е сложна и скъпа инвестиция и ще ни трябва време да проведем необходимите процедури, за да бъде реализирана, каза Павлова. Волята и ангажимента остават, продължаваме активно в тази посока като част от всички дейности, които трябва да реализираме по рехабилитацията и поддържането на съществуващата републиканска пътна мрежа, допълни в заключение министър Павлова.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg