Купете е-винетка: bgtoll.bg

Мобилното приложение LIMA на АПИ спечели Годишната награда за пътна безопасност

11.12.2015 10:08
Мобилното приложение LIMA на АПИ спечели Годишната награда за пътна безопасност

Безплатното мобилно приложение LIMA на Агенция „Пътна инфраструктура“ спечели Годишната награда за пътна безопасност в категория „Държавна администрация“. Отличието бе връчено на председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров. За пети пореден път в края на годината експертно жури оценява реализираните инициативи в областта на пътната безопасност и добрите практики, свързани с повишаване безопасността на движението, културата на пътя и намаляването на пътно-транспортните произшествия.

 

Разработеният софтуерен продукт е част от мерките на МРРБ и АПИ за въвеждането на иновации и за повишаване на безопасността на движение. От пускането на приложението на 30 септември досега LIMA е изтеглено от над 70 000 потребители на мобилни телефони, а над 2 млн. са посещенията в lima.api.bg. Приложението е безплатно за всички телефони с операционна система Android, IOS, Windows Phone както и за персоналните и преносимите компютри на интернет адрес lima.api.bg.

С LIMA за първи път чрез интерактивна карта се предоставя информация за актуалната обстановка по републиканските пътища. Системата е на 100% ориентирана към гражданите и съдържа информация както за републиканската пътна мрежа с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общински пътища. Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, за забрани и ограничения, статус на пътните участъци и съоръженията – дали са в ремонт, възможните обходни маршрути и т. н.

Друго важно предимство на приложението е, че може да помогне за спасяването на човешки живот. Софтуерът е създаден така, че ако има обръщане на автомобила при пътен инцидент, автоматично да се подаде сигнал към Ситуационния център на АПИ, който ще го препрати към телефон 112.

Отличеният проект на АПИ е финансиран от ОП „Техническа помощ“. Жури на Петите Годишни награди за пътна безопасност са представители на Фондация „Годишни награди за пътна безопасност“, Главна дирекция „Охранителна полиция“, Националното сдружение на общините в Република България, Съюзът на българските автомобилисти, Българският червен кръст, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Националната асоциация „Професионална подготовка и квалификация“ и журналисти.

галерия:

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg