Купете е-винетка: bgtoll.bg

АПИ подкрепя националната кампания за пътна безопасност

26.06.2015 14:25
АПИ подкрепя националната кампания за пътна безопасност

Агенция „Пътна инфраструктура“ подкрепя националната кампания за пътна безопасност, която е част от Световната инициатива на Младежката организация на ООН, СЗО и Организацията за пътна безопасност.

 

Целта е чрез билбордове и рекламни материали да се привлече и повиши вниманието на пътуващите, за да се шофира по-безопасно. Първите билборди вече са поставени в София, а от 6 юли ще бъдат монтирани и край републиканската пътна мрежа, в областните градове и т. н.

Организатори на кампанията са Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и ТИАРА. Партньори са министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на младежта и спорта и Агенция „Пътна инфраструктура“.

Статистиката за броя на жертвите при пътно-транспортните произшествия е доста тревожна, тъй като най-голям процент от тях са младите хора под 30-годишна възраст. Затова усилията на министерството, отговорно за поддържане на пътната инфраструктура е да създадем нормативни предпоставки и мерки за повишаване безопасността по републиканските пътища и да минимизираме, доколкото е възможно пътно-транспортните произшествия, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя призова да бъдат положени съвместни усилия от изпълнителната власт, неправителствените организации, бизнесът и обществото, за да се намали броят на тежките пътни инциденти.

С войната на пътищата можем да се справим само със строги наказателни санкции. Нека по-скоро да се направят необходимите промени, каза председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров. Той посочи, че с отмяната на мобилните камери, сме се върнали отново към порочните практики години назад, и даде пример с 2012 г., когато жертвите са били много по-малко. Инж. Лазаров съобщи, че като мярка за повишаване на безопасността на движение се предвижда по републиканските пътища да бъдат поставени радари за средна скорост и апелира глобите за пътни нарушения да станат неотменими, за да се победи войната по пътищата.

Министър Павлова заяви, че е необходимо да се направят промени в Закона за движение по пътищата, за да се подобри системата за контрол. Заедно със санкциите те са предпоставка за спазване на правилата за движение, каза тя и добави, че МРРБ е поело ангажимент за подобряване на подзаконовата нормативна уредба. Създадена е междуведомствена работна група, в която участват и научни работници. Задачата им е да предложат актуализация на Наредба №1 за проектиране на пътища, която касае не само републиканската пътна инфраструктура, но и уличната мрежа в градовете, включително бус ленти и велоалеи, съобщи регионалният министър. Работи се и за подобряване на мерките за обезопасяване в урбанизираните територии чрез т. нар. „лежащи полицаи“, светлоотразителни елементи, пешеходни пътеки и повече знаци.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи, че според данни на ООН всяка година при пътни инциденти загиват 186 000 деца, като цифрите за България са над средните за Европа. Това показва, че обществото трябва да подходи отговорно, за да бъде намален драстично броят на жертвите у нас, допълни още той.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg