Купете е-винетка: bgtoll.bg

Завърши превантивният ремонт на дясното платно между 5-ти и 10-ти км на АМ „Тракия“

10.06.2015 18:19
Завърши превантивният ремонт на дясното платно между 5-ти и 10-ти км на АМ „Тракия“

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров провери ремонтните дейности на АМ „Тракия“. Инспекцията бе направена часове преди да бъде пуснато движението по ремонтираното дясно платно в посока Пловдив между 5-ти и 10-ти километър на автомагистралата. Утре се възстановява движението по дясното и започва превантивният ремонт по лявото платно.

През миналата седмица - на 4 юни, завършиха ремонтите на дясното платно от 80-ти до 90-ти км - участъкът между пътен възел „Калугерово“ и пътен възел „Гелеменово“, и започна работата по лявото.

От стартирането на ремонтните дейности по АМ „Тракия“ преди месец досега са фрезовани над 36 000 кв. м асфалтобетонова настилка. Положени са близо 22 хил. т неплътна асфалтова смес с полимер модифициран битум, около 6 700 т сплит мастик в активната и изпреварващата лента и над 2 900 т плътна асфалтова смес в аварийната. В ремонтираните участъци са подновени ограничителните системи и е положена нова хоризонтална шумяща маркировка.

На обекта се работи с пълна мобилизация, без почивен ден. Целта е до 1 юли да приключат ремонтните работи по лентите за движение. Инж. Лазаров провери напредъка на строително-монтажните работи на виадуктите на АМ „Тракия“ при км 9+700, при км 61 – „Голямото Вършило“, при км 63 – „Малкото Вършило“, при км 67 – при с. Церово, и моста над р. Тополница при км 77.

Ремонтите на съоръженията при 9-ти км, 63-ти км и моста над р. Тополница ще приключат около 20 юли, подчерта председателят на УС на АПИ. При км 61-ви и 67-ми км строително-монтажните работи ще продължат и през летните месеци. В момента виадуктът при 67-ми км е с отстранена връхна конструкция на лявото платно в посока Пловдив – София. Ремонтът включва премахването й, укрепване на стълбовете, които носят съоръжението, и изграждането на нова конструкция.

За повишаване на безопасността на движение при засиления трафик в края на работната седмица и по-голяма пропускливост на инфраструктурата в района на виадуктите всеки петък ще има по две летни за движение в посока София – Пловдив и една в посока Пловдив – София. До завършване на строителните дейности реверсивно движение ще има в петък при км 9+700, при км 61 – „Голямото Вършило“, при км 63 – „Малкото Вършило“, при км 67 – при с. Церово, и моста над р. Тополница при км 77 на АМ „Тракия“.

На същите съоръжения в неделя ще има по две ленти за движение в посока Пловдив – София и една в посока София – Пловдив.

Две ленти за пътуване в посока Варна и една в посока София ще има всеки петък и на АМ „Хемус“ в района на виадуктите „Елешница“ и „Бебреш“. В неделя там ще има две ленти в посока София и една към Варна. Ремонтите на големите съоръжения по автомагистралата ще продължат през летните месеци.

Реверсите в района на съоръженията на АМ „Хемус“ ще бъдат въвеждани от 12 юни т. г., а на АМ "Тракия" от 1 юли, след завършване на ремонтите по директното трасе.

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg