Купете е-винетка: bgtoll.bg

От 17 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища

14.11.2014 15:16
От 17 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров от 17 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. От понеделник освен в 27-те областни пътни управления и в пътноподдържащите фирми се въвежда 24-часов режим на работа.

 

От тази дата всички снегопочистващи фирми са задължени да прилагат правилата за почистване на пътищата по време на зимна обстановка, подчерта на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. На 18 ноември ще бъде проверено дали фирмите, при които са констатирани пропуски в подготовката са ги отстранили и разполагат с техника и материали, посочи министърът.

Поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще бъде осигурено от над 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. Към днешна дата по опорните пунктове са доставени над 142 хиляди тона пясък, близо 54 хиляди тона сол, както и над 3700 тона луга.

Все още не е осигурена в нужната степен готовността за поддържане на пътищата в областите София, Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян. От пътноподдържащите фирми е изискано незабавно да бъдат предприети спешни мерки за отстраняване на пропуските, подчерта инж. Лазаров. В област Смолян фирмата има готовност за работа, но договорът й изтича в края на месеца и предстои подписването на договора с новия изпълнител.

На 100% са готови областите Монтана и Силистра, а близо до 100-те процента са 8 области - Видин, Враца, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Търговище, Разград и Добрич. В останалите области (Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Хасково, Сливен, Ямбол, Шумен, Бургас и Варна), доставката на суровини покрива изискването по договор – към датата на въвеждането на заповедта за зимно поддържане на републиканските пътища да са осигурени около 60% от необходимите суровини за сезона.

Председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров посочи, че тази година от снегопочистващите фирми ще се изисква 6 часа преди началото на прогнозирания от метеоролозите снеговалеж техниката да е разположена на определените места и шофьорите им да са в готовност за стартиране на снегопочистващите дейности. Целта е времето за реакция да бъде максимално съкратено и пътноподдържащиата техника да осигурява изискваната зимна проходимост на пътища.

Четири са нивата за зимно поддържане на пътната инфраструктура. Те са регламентирани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 г.

В ниво „А“ за зимно поддържане са пътищата с интензивност на движението над 4 000 моторни превозни средства на ден, каквито са магистралите и първокласните пътища. В ниво „Б“ са пътищата с движение между 2 000 и 4 000 МПС на ден, във „В“ – между 500 и 2000 МПС на ден, а в „Г“ по-малко от 500 МПС на ден. При снегопочистване допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво „А“ е 3 см, за ниво „Б“ – 5 см, за ниво „В“ – 7 см, за ниво „Г“ – 10 см.

Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности – от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията, за ниво „А“ е 2 часа, за „Б“ – 3 часа, за „В“ – 5 часа, и „Г“ – 8 часа.

Тези нива не се отнасят за случаите със сложна метеорологична обстановка – интензивни снеговалежи с големи снегонавявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 m/s, както и при възникване на бедствено положение в съответния район.

Сходни са и изискванията за поддържане на пътищата в Швеция, Литва, Австрия и редица други държави. В някои държави по време на снеговалеж не се извършват снегопочистващи дейности, а те започват след спирането му, каза инж. Лазаров.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Агенция „Пътна инфраструктура” призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия. Да карат внимателно със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и указанията на контролните органи.

 

   

 

 

Поддържане на пътищата през зимата 2014-2015 г.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg