Купете е-винетка: bgtoll.bg

АПИ е създала организация за обработка на пътищата при влошаване на атмосферните условия

21.10.2014 15:22
АПИ е създала организация за обработка на пътищата при влошаване на атмосферните условия

Агенция "Пътна инфраструктура" е създала организация за обработка на пътищата при влошаване на атмосферните условия. В края на седмицата се очакват първите снеговалежи по високопланинските райони и са предприети необходимите действия за почистване на републиканските пътища.

В периода 1-15 ноември, в зависимост от атмосферните условия, ще бъде въведено зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в цялата страна.

На регионално съвещание в Лясковец, в което участваха представители на АПИ, ГД "Охранителна полиция" и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР, областни дирекции на МВР и "ПБЗН", пътноподдържащите фирми, БЧК и СБА, се обсъди готовността за поддържане на инфраструктурата през зимните месеци в областите Русе, Велико Търново, Габрово, Разград, Търговище, Стара Загора и Хасково. На срещата институциите съгласуваха и координираха бъдещите си действия по организацията за снегопочистване на пътищата и високопланинските проходи – Котел - Омуртаг и Прохода на Републиката.

Директорите на пътните управления в 7-те области посочиха, че са предприели необходимите организационни действия за подготовка на зимния сезон, а пътноподдържащите фирми са осигурили по опорните пунктове голяма част от необходимите количества сол, пясък, химически материали и машини. Останалите количества ще бъдат доставени в следващите седмици.

Към настоящия момент недостигът от средства в бюджета на АПИ за подготовка на пътната мрежа за зимата е около 15 млн. лв. Ако тези средства не бъдат предоставени в кратки срокове няма да може да се закърпят дупките, да се обнови маркировката, където липсва, да се възстановят еластичните огради и да се изчистят храстите, избуяли от обилните дъждове, съобщи на пресконференция във Велико Търново инж. Георги Златев, директор на дирекция „Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства“ в АПИ. През ноември ще се положат усилия за привеждане на по-натоварените участъци от пътната мрежа в изискуемото техническо състояние, но вече сме зависими и от метеорологичните условия, каза още инж. Златев.

Агенция "Пътна инфраструктура" призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия особено, ако в следващите дни им предстои пътуване през високопланинските проходи. Да поставят зимните гуми и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.

 

 

 

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg