Купете е-винетка: bgtoll.bg

На подбалканския път I-6 - след с. Долно Камарци, са поставени първите 620 м допълнителни защити за мотоциклетисти

10.09.2014 14:25
На подбалканския път I-6 - след с. Долно Камарци, са поставени първите 620 м допълнителни защити за мотоциклетисти

Българска браншова асоциация пътна безопасност безвъзмездно предостави на Агенция „Пътна инфраструктура“ 620 м допълнителна ограничителна система за по-висока защита при движението на мотоциклетистите. Инж. Илиана Захариева, член на Управителния съвет на АПИ, получи сертификата за дарение от председателя на УС на ББАПБ Николай Иванов.

Първите пилотно монтирани допълнителни защитни елементи са на участък от подбалканския път I-6 София – Карлово – Бургас, след село Долно Камарци и преди разклона за село Буново – от км 71+000 до км 171+600. Отсечката, преминаваща през Гълъбец, е с доста остри завои, големи наклони и е предпочитан маршрут от мотоциклетистите. Допълнителната защита са хоризонтални метални ленти, с които се обезопасява стълбът на ограничителните системи. Те са без остри ръбове като по този начин предпазват мотористите от нараняване при падане или удар и не позволяват плъзгане под оградата.

Поставяме началото на добра инициатива и то в седмицата, в която в държавите от ЕС, по идея на Европейската организация на службите на пътна полиция - TISPOL, са дните за повишаване използването на обезопасителни системи за всички участници в движението. Вярвам, че това е добър знак, подчерта инж. Захариева.

Основните травми при пътно-транспортни произшествия с мотоциклетисти са след изгубване на управлението и удар във вертикалния стълб на ограничителната система. През 2013 г. при пътни инциденти с мотористи само на територията на Областна дирекция МВР-София са ранени 19 души, а двама са убити. От началото на година досега са ранени 11 човека, а 4 са загинали.

Повишаването на безопасността на пътната инфраструктура чрез добавяне на система за защита на мотоциклетистите, която се монтира заедно с пътно-ограничителната система за задържане на превозното средство в обхвата на пътя, е една от задачите, посочени в Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на България до 2020 г. През 2012 г. Европейската комисия по стандартизация одобри стандарт CEN/TS 1317-8, свързан с ограничителните системи за пътища за мотоциклети, които намаляват влиянието на удара при сблъсък с предпазната ограда. Подобни защитни елементи вече се монтират по пътищата в Германия, Италия, Испания и други европейски държави.

 

  

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg