Купете е-винетка: bgtoll.bg

Проходът на Републиката остава затворен за движение за всички видове превозни средства

20.06.2014 14:14
Проходът на Републиката остава затворен за движение за всички видове превозни средства

Проходът на Републиката остава затворен за движение за всички видове моторни превозни средства. До възстановяване на движението шофьорите на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка. Тежкият трафик от Южна към Северна България е насочен през Ришкия и Котленския проход.

В област Добрич е ограничено движението по път ІІ-27 Добрич - Балчик, ІІ-71 Добрич - Оброчище, път ІІІ-902 Оброчище - Рогачево - Кичево - Варна и по път І-9 Варна-Балчик в района на Кранево.

Утре, ако няма валежи, започва разчистването на Прохода на Републиката. Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков и инж. Дончо Атанасов, член на УС, са в постоянна връзка с директорите на пътни управления и пътноподдържащите фирми. Рано сутринта инж. Атанасов направи оглед на обекта. Наводнението на прохода е нанесло щети на пътна настилка и на два моста.

В област Велико Търново две съоръжения на път І-5 са в аварийно състояние. Участък от път ІІ-55 - подхода към Прохода на Републиката, е прекъснат в района на Килифарево. Около 200 м от пътя са разрушени от приливната вълна и са непроходими. Във Велико Търново - южният пътен възел, е бил залят от около метър вода. Нивото в момента е спаднало и аварийните екипи почистват наносите.

В област Габрово има проблеми с подпорните стени на пътя Трявна - Дряново. Целият трафик е пренасочен през прохода Шипка.

Веднага след оттичане на водите екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ започват огледи на пътната мрежа в областите Варна, Добрич, Габрово и Велико Търново, за да се направи оценка за състоянието на пътната мрежа, нанесените щети и мерките, които ще се предприемат в максимално кратки срокове за възстановяването й.

За преодоляване на щетите от наводненията АПИ ще кандидатства за осигуряване на финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Информация за актуалната пътна обстановка може да се намери на интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg