Купете е-винетка: bgtoll.bg

Продължава изграждането на обходния път на Габрово. Работи се по втория етап от проекта

20.05.2014 16:00
Продължава изграждането на обходния път на Габрово. Работи се по втория етап от проекта

Продължава изграждането на обходния път на Габрово. Днес председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков подписа Акт 11 за подновяване на строителните работи на втория етап /участък/ от общо пет по проекта „Път III-5004 „Обход на гр. Габрово“ от км 0+000 до км 31+000, участък от км 0+000 до км 20+124.5 и етапна връзка от км 0+000 до км 3+130“.

 

Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Включва строителството на участък от 23,254 км, етапна връзка на обхода със съществуващия път І-5 (3,1 км) и изработването на разширен идеен проект за тунел под връх Шипка.

Изпълнител на обходния път на Габрово е Консорциум ПСВТ, в който са: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД. Договорът за строителство е за 92 940 000 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява ДЗЗД „Обединени консултанти“ с партньори: „Трансконсулт БГ“ ООД, „Рубикон Инженеринг“ ООД и „Трафик Холдинг“ ЕООД. Стойността на договора е 1 096 032 лв. с ДДС.

Изграждането на обходния път на Габрово стартира на 16 май 2013 г. В края на декември м. г. завършиха строително-монтажните работи по първия етап от проекта.

Първият етап е с дължина 7,6 км - от км 0+000 до км 7+670. Участъкът започва от кръстовището след село Донино, от което обходният път се отделя от път І-5 Велико Търново – Габрово и завършва преди пътен възел „Поповци” на път II-44 Севлиево – Габрово. На обекта е извършен ремонт на пътната конструкция, на моста над река Янтра и на надлеза с общински път за село Велковци. Подобрено е отводняването на пътната настилка. По цялото трасе е положен нов асфалтобетон, поставена е нова хоризонтална маркировка, монтирани са нови пътни знаци. С рехабилитацията на пътния участък се повишава безопасността и удобството на пътуващите.

Вторият етап е с дължина 3,2 км и включва рехабилитацията и реконструкцията на съществуващия път. Трасето минава западно от кв. „Войново“ и завършва при с. Чехлевци. Третият, четвъртият и петият етап са изцяло ново строителство. Третият етап /5 км/ е от пътното кръстовище с път III-4404, с. Чехлевци до п. в. „Дядо Дянко“ в Габрово. Четвъртият етап /4,1 км/ е от п. в. „Дядо Дянко“ до кв. „Радецки“ и предвижда построяването и на етапна връзка на обходния път на Габрово с Шипченския проход /3,1 км/. В петия етап е изграждането на участък от 10,5 км, включващ и тунела под Шипка с дължина около 3,2 км.

Тунълът под връх Шипка (3,22 км) е предвиден за изграждане в периода 2014-2020 г.

Обходният път на гр. Габрово е част от Трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg