Купете е-винетка: bgtoll.bg

15,5 млн. лв. са спестени от зимното поддържане на републиканските пътища. Инвестират се в превантивния ремонт на участъци от II и III клас

17.04.2014 15:00
15,5 млн. лв. са спестени от зимното поддържане на републиканските пътища. Инвестират се в превантивния ремонт на участъци от II и III клас

Зимното поддържане на републиканската пътна мрежа от ноември м. г. до края на март струва 44,5 млн. лв. Спестените средства са 15,5 млн. лв., при предвидени 60 млн. лв. Икономисаният финансов ресурс ще бъде инвестиран в стартирането на превантивния ремонт на 230 км второкласни и третокласни пътища, които не са обновявани от години. Резултатите от зимното поддържане на пътната инфраструктура и предстоящите ремонтни дейности бяха обобщени на пресконференция от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Стефан Чайков.

За подобряване състоянието на пътната мрежа през следващите месеци от бюджета на АПИ ще се инвестират 31,5 млн. лв. От тях 15,5 млн. лв. са от спестяванията от зимно поддържане, а 16 млн. лв. са от бюджета на агенцията за текущ ремонт и поддържане.

По програмата за превантивен ремонт на някои обекти строителните дейности започнаха. Ремонтират се 17 км третокласна мрежа на територията на община Стрелча в област Пазарджик - участъци от път ІІІ-606 Копривщица – Стрелча, който осигурява връзката с подбалканския път I-6 София – Пирдоп – Карлово – Бургас, и на път ІІІ-8003 Блатница – Смилец – Дюлево - от 23+764 до км 38+700, основна връзка на жителите на община Стрелча с областния център Пазарджик. На отсечките не е извършван основен ремонт от близо 50 години. „Започваме поетапно да ремонтираме компрометирани участъци от републиканската пътна мрежа като поредна стъпка в изпълнението на новата политика на правителството за подобряване на състоянието на второкласните и третокласни пътища“, каза министър Терзиева.

Усилено се работи и на кръговото кръстовище на път ІІ-13 в гр. Кнежа. Досега то беше четириклонно, но за да се повиши безопасността на движението ще се преобразува в кръгово. Предстои да започне ремонтът на участък от II-56 Шипка – Павел баня, на кръстовища в област Бургас, които са на път І-9 Слънчев бряг – Бургас и т. н., каза инж. Чайков.

16 млн. лв. по програмата за текущ ремонт и поддържане ще бъдат използвани за изкърпване на пътната настилка. Предвидените средства за месец април са 6 млн. лв., а за месец май – 10 млн. лв. Приоритетно се изкърпват най-натоварените направления – автомагистралите, първокласните и второкласните пътни участъци. Целта е до средата на месец юни, преди да е стартирал активният туристически сезон, да са завършени ремонтните дейности по най-натоварените направления и пътищата към черноморските и планинските курорти, подчерта министър Терзиева.

Министърът на регионалното развитие посочи, че вече се работи по голяма част от проектите по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. С осигурените над 50 млн. лв. ще се ремонтират над 270 км второкласни и третокласни пътни участъци. В началото на тази седмица започна ремонтът на Златишкия проход, а през миналата - на 14,5 км от път III-552 Трявна – Габрово.

Министър Терзиева обобщи, че през новия строителен сезон ще се рехабилитират и ремонтират близо 1 500 км републикански пътища. Общо по различните европейски програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, се рехабилитират около 150 км. По „Транзитни пътища V“ тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища. В края на лятото ще започне рехабилитацията на около 50 км от старите участъци на АМ „Тракия“ на изхода на София и в близост до Пловдив и Пазарджик. Ще стартира и рехабилитацията на още 220 км.

 

 

 

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg