Купете е-винетка: bgtoll.bg

3,5 млн. лв. от програмата “Растеж и устойчиво развитие на регионите” ще бъдат инвестирани в ремонта на 14,5 км от път III-552 Трявна – Габрово

08.04.2014 15:30
3,5 млн. лв. от програмата “Растеж и устойчиво развитие на регионите” ще бъдат инвестирани в ремонта на 14,5 км от път III-552 Трявна – Габрово

Стартира превантивният ремонт на 14,5 км от третокласния път III-552 Трявна – Габрово от км 23+546 до км 39+095. Проектът се финансира със средства от държавния бюджет по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Инвестицията е за 3,5 млн. лв. с ДДС. Символичната първа копка на обекта направиха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков.

 

Третокласният път ІІІ-552 е една от основните пътни артерии в област Габрово и е най-пряката пътна връзка между Трявна и областния център. По този път преминава и част от движението към старопланинските проходи - Шипка и Прохода на Републиката. Отсечката е с интензивен тежкотоварен, междуградски и туристически трафик. Цялостен ремонт на участъка не е извършван от неговото изграждане преди повече от 40 години. През следващите около 3 месеца и половина, пътуващите по третокласния път ще бъдат затруднени заради извършващите се строителни работи, но след това ще имаме изцяло обновен участък, подчерта инж. Чайков.

Строително-монтажните дейности ще бъдат изпълнени по договора за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на област Габрово. Изпълнител е Обединение „Интегрирани Инфраструктури Габрово“ - гр. Пловдив. В него участват ИПС АД София, „ИПС Инфраструктури“ АД София и „Пътстрой-Габрово“ АД.

На пресконференция в Областната администрация на Габрово председателят на УС на АПИ инж. Чайков съобщи, че през следващите месеци предстои със средства от републиканския бюджет да стартира ремонтът на важни за града и региона пътни участъци. Около 380 хил. лв. ще бъдат инвестирани в ремонта на близо 1 км от път III-4404 Габрово - Дебел дял. Отсечката, която ще бъде обновена е в централната част на Габрово и  включва участъци от ул. "Емануил Манолов" и "Чардафон". Строителните дейности ще бъдат изпълнени по споразумение, подписано с общината през 2010 г. Предвидено е те да започнат през юни, веднага след като общината завърши дейностите, свързани с подземната инфраструктура на обекта.

През месец май предстои да стартират и ремонтните дейности на отсечка от път III-403 Севлиево - Крамолин, подчерта инж. Чайков. От бюджета на АПИ са осигурени 500 хил. лв., които ще бъдат вложени в обновяването на около 1,5 км от третокласния път. Чрез него се осигурява връзката между областите Габрово и Велико Търново.

  

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg