Купете е-винетка: bgtoll.bg

Инж. Чайков и кметът Фандъкова обсъдиха изграждането на големите пътни проекти на територията на София

10.01.2014 13:24
Инж. Чайков и кметът Фандъкова обсъдиха изграждането на големите пътни проекти на територията на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков обсъдиха подготовката за реализация на големите пътни обекти на територията на София - Западната дъга на Софийския околовръстен път и Северната скоростна тангента.

На срещата кметът Фандъкова заяви, че двата обекта са изключително важни за столицата и общината ще работи заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“ за успешното им реализиране. Инж. Стефан Чайков информира кмета на София за полученото уведомление от Европейската комисия, че апликационната форма за проекта Западна дъга на Софийския околовръстен път е определена за допустима. Строителството на първия участък на Западната дъга - път ІІ-18 СОП от км 59+400 до км 61+629 и от км 0+000 до км 0+780, който се изпълнява в момента, по договор трябва да приключи през юли т. г. Неговата дължина е 3,009 км. За втория участък - от р. Какач до Северната скоростна тангента, процедурата за избор на строител бе прекратена в края на септември м. г. Решението за прекратяването й е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията и ВАС. Заседанието на ВАС е насрочено за края на януари т. г. Западната дъга на Софийския околовръстен път е продължение на автомагистрала „Люлин” и е част от коридор №4 на трансевропейската транспортна мрежа, свързващ Видин с Кулата.

До края на януари инж. Чайков предстои да подпише договора за изграждане на Северната скоростна тангента. Дължината на отсечката е 16.54 км. Строителните дейности ще започнат през пролетта и трябва да приключат до края на 2015 г. Проектът ще се финансира от ОП „Регионално развитие”. В момента АПИ подготвя документите за подписване на договора с консорциум „ХПВС-ССТ“. Стойността му е 149 999 999 лв. без ДДС. Северната скоростна тангента е обект от изключително значение за София и страната, тъй като в нея се пресичат едни от най-важните пътни връзки – АМ „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“ и пътят София - Калотина. Предвижда се изграждането на 19 съоръжения, 3 големи пътни възела и др.

На срещата в Столична община г-жа Фандъкова и инж. Чайков решиха с цел по-добра координация между институциите да бъде създадена работна група с експерти от общината и АПИ, която да следи за изпълнението на големите и важни за столицата пътни проекти.

 

 

 

 

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg