Купете е-винетка: bgtoll.bg

АПИ подкрепя кампанията за безопасност на пътя „Скоростта убива!“

30.04.2013 12:30
АПИ подкрепя кампанията за безопасност на пътя „Скоростта убива!“

Агенция „Пътна инфраструктура“ подкрепя кампанията за безопасност на пътя „Скоростта убива!“, която организират Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и ТИАРА. Тя ще продължи през целия летен сезон и ще приключи в началото на есента. По автомагистралните и първокласните пътища на 50 билборда ще бъдат поставени призиви за спазване на указаното ограничение на скоростта.

АПИ подкрепя националната кампания, защото безопасността на движение по републиканските пътища винаги е била първостепенна в работа ни, подчерта инж. Георги Златев, директор на „Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства“. Той посочи, че в 12 часа на 30 април, се преустановяват всички ремонтни дейности по републиканската пътна мрежа, за да не се възпрепятства движението. В последния почивен ден - Гергьовден, когато се очаква интензивен трафик по основните пътни направления, се забраняват всички ремонтни дейности. Инж. Златев съобщи още, че през месец май в текущ ремонт на републиканските пътища ще бъдат вложени над 7 млн. лв. Същата сума АПИ е инвестирала и в ремонтите през април.

От „Пътна полиция“ призоваха шофьорите да карат със съобразена скорост и да бъдат толерантни на пътя. Според техните данни всеки втори загинал при пътен инцидент е поради шофиране с несъобразена скорост. Ако един на всеки десет водачи обърне внимание на билбордовете, статистиките няма да са толкова мрачни, посочи Стойчо Константинов от „Пътна полиция“.

В пресконференция по повод стартирането на кампанията участва и автомобилният състезател Румен Дунев, който препоръча на шофьорите да изпреварват внимателно и да не забравят, че около тях има и други шофьори, чиито реакции не могат да бъдат предвидени.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg