Купете е-винетка: bgtoll.bg

Премиерът Борисов, министър Павлова и председателят на АПИ инж. Лазаров инспектираха пътни обекти в Североизточна България

13.10.2012 14:56
Премиерът Борисов, министър Павлова и председателят на АПИ инж. Лазаров инспектираха пътни обекти в Североизточна България

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов и инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, направиха инспекция на новостроящия се участък от АМ „Хемус“ – от Шумен до Белокопитово. Отсечката с обща дължина 7,8 км е на стойност 45 546 930 лв. с ДДС.

 

След като премина по цялото трасе министър-председателят се срещна с представители на археолозите. „Ако не бяха археологическите проучвания, днес щях да обявя, че откриваме магистралата”, заяви премиерът Борисов. ”Преведени са 70% аванс от новия 1 млн. лв., който е отпуснат за археологически разкопки, и заедно с останалите суми от предишни договори, предоставени за археология на отсечката, сумата възлиза на 1,360 млн. лв. Смятам, че трябва да се справите”, допълни министър Павлова. Премиерът посочи, че очаква до месец и половина археолозите да освободят трасето за строителство. Целта е през месец май 2013 г. участъкът от АМ „Хемус” Шумен – Белокопитово да бъде пуснат в експлоатация.

Министър-председателят и неговият екип провериха и напредъка на строителните работи на Лот 5 по програма „Транзитни пътища V” - Път І-7 Силистра – Шумен, който е с обща дължина приблизително 107 км. Обектът се съфинансира от Европейската инвестиционна банка и републиканския бюджет. Стойността на проекта е 21 672 895,35 евро без ДДС.

Инспектирани бяха и ремонтните дейности на пътя І-2 Русе – Шумен, който е основна транспортна връзка в Североизточна България. Трасето е около 80 км. За изпълнение на ремонтните дейности до края на 2012 г. с Постановление на Министерски съвет са осигурени 10 млн. лв., които са приблизително 18% от стойността за цялостното изпълнение на ремонта. „Правим трилентов път, защото не се налагат отчуждения. Всяка година даваме стотици милиони за плащане на отчуждения”, посочи премиерът. Министър Павлова добави, че индикативният бюджет за увеличение на пропусквателната способност на пътя Русе-Шумен, чрез изграждането на трета лента за движение, е 55 млн. лв.

Премиерът Борисов получи уверение от изпълнителите на двата обекта, че ще бъдат готови през пролетта на 2013 г.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg