Купете е-винетка: bgtoll.bg

Започна изграждането на ЛОТ 4 на Автомагистрала „Тракия”

03.09.2010 17:02
Започна изграждането на ЛОТ 4 на Автомагистрала „Тракия”

Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев направиха символичната първа копка на ЛОТ 4 на автомагистрала ”Тракия”. На символичната първа копка на обекта присъстваха още заместник-председателят на НС и народен представител от 31 ЯМИР Анастас Анастасов, депутатите Александър Стойков и Светослав Тончев, областните управители на областите Ямбол, Сливен и Бургас – Таня Димитрова, Марин Кавръков и Константин Гребенаров, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Божидар Йотов, кметовете на общини, представители на държавни институции, общественици.

Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий извърши водосвет. Министър-председателят Бойко Борисов връчи Разрешителното за строеж на обекта на Орлин Хаджиянков - председател на Съвета на директорите на „Холдинг Пътища”АД, водещ партньор в Сдружение „Тракия ІV”ДЗЗД, гр.София – изпълнител на обекта. Премиерът заяви, че с изграждането на магистрала „Тракия” се цели възраждането на икономиката на страната. Той бе категоричен, че до средата на 2012 година се очаква да бъде факт този важен инфраструктурен обект. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев каза, че ще продължи осъществяването на строг контрол върху сроковете и качеството на строителните работи. Председателят на Съвета на директорите на „Холдинг пътища” АД Орлин Хаджиянков декларира намерението на изпълнителя на обекта - Сдружение„Тракия ІV”ДЗЗД, гр.София да изпълни качествено и срок поетия ангажимент. Той увери, че сдружението има необходимите капацитет и ресурси, за да приключи строежът на ЛОТ 4 съгласно предвидените срокове. Общата дължина на Лот 4 „Ямбол – Карнобат” е 49.08 км / от км 276+200 до км 325+280/. Трасето на магистралата ще премине през териториите на областите Ямбол и Бургас. В изпълнение на проекта ще бъдат изградени по 2 ленти за движение във всяка посока. Изпълнител на обекта е Сдружение „Тракия ІV” ДЗЗД, гр. София с водещ партньор „Холдинг Пътища” АД и партньори „Пътностроителна техника”ЕАД, „Видапътстрой” ЕАД, „Бургаспътстрой”АД, „Пътинженеринг М”АД, „Мостстрой” АД, „Галчев инженеринг груп” АД, „Пътинженерингстрой – Т”АД и „АБ” АД. Стойността на обекта е 174 705 600, 00 лева без ДДС. Съоръжението се изгражда по Оперативна програма „Транспорт” 2007 г. – 2013 г.като 80% от необходимите средства са осигурени от Кохезиония фонд на Европейския съюз по ОП”Транспорт”, а 20% е съфинансирането от държавния бюджет. Строителният надзор ще се изпълнява от „План инвест - Пловдивинвест - ЛОТ4” ДЗЗД, гр. Пловдив, и е на стойност 812 000 лв.

 

Проектът „Доизграждане на АМ "Тракия", лотове 2, 3 и 4“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg