Купете е-винетка: bgtoll.bg

Над 50 000 потребители използват приложението LIMA

13.10.2015 14:02
Над 50 000 потребители използват приложението LIMA

Безплатното приложение LIMA вече е достъпно и за мобилните телефони с операционна система Windows Phone. От две седмици иновативната технология предоставя в реално време информация за актуалната обстановка по републиканските пътища за мобилни устройства с операционна система Android и за персонални или преносими компютри на интернет адрес lima.api.bg, а от 6 дни се ползва и от телефони с операционна система IOS.

 

Досега LIMA е изтеглена от над 50 000 потребители на мобилни телефони. То е обявено за приложение на седмицата от няколко технологични издания, като в рамките на официалния Appstore e на първо място в безплатните приложения у нас.

С мобилното приложение за първи път чрез интерактивна карта се предоставя информация за актуалната обстановка по републиканските пътища и потребителският интерес към платформата показва ползата на софтуера. Системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общинска мрежа. По този начин базата данни дава достъп до информация за всички 40 000 км пътища. Приложението представлява активна карта на републиканската пътна мрежа, която отразява реалната обстановка по пътищата в цялата страна. То дава възможност на шофьорите на различните видове моторни превозни средства да бъдат информирани за възникнали ограничения и препятствия, за да могат гъвкаво да променят и планират своите маршрути. Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, статус на пътните участъци и съоръжения – дали те са в ремонт, възможните обходни маршрути и т. н.

Едно от най-важните предимства на софтуера е, че може да помогне за спасяването на човешки животи. Изграден е така, че ако има обръщане на автомобил при пътен инцидент, той да подаде сигнал автоматично към Ситуационния център на АПИ, който ще ги препраща към телефон 112.

В рамките на 10 дни чрез LIMA са обработени над 500 сигнала на потребители, както и за над 20 катастрофи по пътната мрежа.

Приложението LIMA се реализира по проект „Разработване и въвеждане в АПИ на Интелигентна информационна система за предоставяне на данни в реално време към потребители на РПМ, включително обратна връзка към АПИ и активен интелигентен анализ на пътната обстановка от множество събирателни точки в реално време“, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ” 2007-2013 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg